Fakta om din pension som saknas i orange kuvertet


Det kan kännas rätt hopplöst när du ser uppgifterna om din framtida pension i orange kuvertet. Men tappa inte modet, siffrorna visar bara den statliga del av pensionen, som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Här får du veta vilka fakta som saknas för att du ska se din totala pension.

Pensionsmyndigheten har ansvar för den Allmänna pensionen, som är den ersättning som du kommer få från staten när du går i pension. Orange kuvertet, som skickas ut från mitten av februari till mitten av mars, är Pensionsmyndighetens årsbesked för den allmänna pensionen. I orange kuvertet nämns inkomstpension, premiepension och eventuellt tilläggspension, som tillsammans utgör den statliga pensionen. Beroende på hur många år du beräknas jobba och vad du tjänat hittills gör myndigheten en prognos för hur hög din allmänna pension kommer bli. I genomsnitt beräknas de 67-åringar som går i pension under 2017 få ut drygt 50 procent av lönen i allmän pension.

Utöver den allmänna, statliga pensionen får de allra flesta svenskar tjänstepension. Den består av pengar som sparas av din arbetsgivare, vilket betyder att du kan ha lika många pensionsförsäkringar som du har haft jobb. Sammanlagt kan tjänstepensionen ge flera tusen kronor i månaden utöver den allmänna pensionen. Du kan ofta välja hur du vill ta ut tjänstepensionen, till exempel om du vill dela upp pengarna på fem år eller tjugo, alternativt en livslång utbetalning.

Många har dessutom ett privat månadssparande på några hundralappar per månad. Tidigare var privata pensionsförsäkringar vanliga, men sedan skattereglerna ändrades 2016 är risken stor för att dubbelbeskattas med denna typ av sparande. Istället rekommenderas att spara i ISK eller kapitalförsäkring.


Exempel: De olika delarna i pensionen i förhållande till slutlönen

Exempel på pension i förhållande till slutlön
Obs! Fördelningen är individuell och de olika delarna kan variera i storlek.

Hur stor blir min sammanlagda pension?

Det enklaste sättet att få en tydlig överblick över alla olika delar av pensionen – den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata sparandet – är att göra en pensionsprognos, till exempel med Allras onlinetjänst Pensionskontrollen. Om du tycker att prognosen känns låg – tappa inte modet! Det finns flera sätt att förbättra din pension.

För dig som av olika skäl ändå får en mycket låg pension finns några trygghetssystem: garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.


Läs också: Förbättra din pension i 3 steg