Så pensionssparar du smart – ålder för ålder


Beroende på din ålder finns det lite olika tips för ditt pensionssparande. Här får du veta vad som kan vara bra att tänka på vid 30, 45 och 60.

När du är 30

Ju tidigare du börjar spara till pensionen dess bättre. Visserligen är utgifterna för hem och familj ofta höga i 30-årsåldern, samtidigt som lönen inte hunnit bli så hög som senare i livet. Men också ett mindre pensionssparande på några hundralappar per månad ger bra resultat i slutändan. När ränta läggs på ränta under såpass många år hinner effekten bli betydligt större än om du börjar spara efter 40.

När du är 45

I 45-årsåldern har de flesta jobbat så länge att det finns ett ordentligt pensionskapital som det är värt att engagera sig i, både i den statliga premiepensionen och i tjänstepension från en eller flera arbetsgivare. Här är det viktigt att se över att placeringarna har rimliga avgifter och en risknivå som är anpassad efter dina individuella behov. Har du inte startat något privat pensionssparande är det hög tid att göra det nu, antingen i ISK eller en kapitalförsäkring.

När du är 60

Vid 60 har du förhoppningsvis ett ganska stort pensionskapital som du tjänat in under ditt arbetsliv. Här börjar det återigen bli aktuellt att fundera på risknivån i sparandet. Hög risk i kombination med ett kraftigt börsfall kan vara mycket olyckligt när du har kort tid kvar till pensionen och det är därför en vanlig rekommendation att sänka risken när pensionsåldern börjar närma sig. Kom samtidigt ihåg att det ofta går att dela upp pensionskapitalet. Kanske har du någon pensionsförsäkring som du vill vänta med att ta ut till senare i livet, exempelvis när du börjar närma dig 80-årsåldern? Då kan det vara värt att ta en högre risk i den delen av sparandet, där du fortfarande har många år kvar att spara.

Tips:

Har du skaffat Allras onlinetjänst Pensionskontrollen? Den ger dig en bra överblick över alla delar i ditt pensionssparande. Du får dessutom hjälp att göra det bästa av dina placeringar. Våra erfarna pensionsrådgivare hjälper dig att justera och förbättra ditt pensionssparande genom att t. ex. anpassa risken eller sänka avgifterna. Du har också möjligheten att ställa frågor till våra experter – utan extra kostnad.Informationen på denna sida är framställd av Allra Pension AB och innehåller allmän information om pension. Innehållet på sidan är inte individuellt utformat, tar inte hänsyn till dina behov och förutsättningar och utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Informationen tillhandahålls till en större krets och ska betraktas som marknadsföring av Allra Pension AB:s produkter och tjänster. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på att uttalanden om pensionssparande är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Allra Pension AB påminner om att investeringar på kapitalmarknaden, bland annat sådana som nämns på denna sida, är förenade med ekonomiska risker och du ansvarar själv för dessa risker. Om du vill få ett individuellt utformat råd från en investeringsrådgivare är du välkommen att kontakta Allra-koncernens kundtjänst.